Sfaturi despre sănătate și nutriție

Limitați băuturile zaharoase
Băuturile zaharoase, cum ar fi băuturile răcoritoare, sucurile de fructe și ceaiurile îndulcite, sunt principala sursă de zahăr adăugat în dieta americană (1).
Din păcate, constatările din mai multe studii indică faptul că băuturile îndulcite cu zahăr cresc riscul de boli de inimă și diabet de tip 2, chiar și la persoanele care nu transportă exces de grăsime corporală (2).
Băuturile îndulcite cu zahăr sunt, de asemenea, dăunătoare în mod unic copiilor, deoarece pot contribui nu numai la obezitate la copii, ci și la condiții care de obicei nu se dezvoltă până la maturitate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și boala hepatică grasă nealcoolică ( 3, 4, 5).
Mănâncă nuci și semințe
Unii oameni evită nucile, deoarece sunt bogate în grăsimi. Cu toate acestea, nucile și semințele sunt incredibil de hrănitoare. Acestea sunt ambalate cu proteine, fibre și o varietate de vitamine și minerale (6, 7).
Nucile vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli de inimă (8).
În plus, un studiu observațional amplu a observat că un aport scăzut de nuci și semințe a fost potențial legat de un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2 (9).
Evitați alimentele ultra-procesate
Alimentele ultra-procesate sunt alimente care conțin ingrediente care sunt modificate semnificativ de la forma lor originală. Adesea conțin aditivi precum zahăr adăugat, ulei foarte rafinat, sare, conservanți, îndulcitori artificiali, coloranți și arome (10).
Exemplele includ:
- prăjituri cu gustări
fast food
mese congelate
conserve
chipsuri
Alimentele ultra-procesate sunt foarte gustabile, ceea ce înseamnă că sunt ușor consumate în exces și activează regiunile legate de recompensă din creier, ceea ce poate duce la un consum excesiv de calorii și la creșterea în greutate. Studiile arată că dietele bogate în alimente ultraprocesate pot contribui la obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și alte afecțiuni cronice (11, 12, 13, 14, 15).
În plus față de ingredientele de calitate slabă, cum ar fi grăsimile inflamatorii, zahărul adăugat și cerealele rafinate, acestea sunt de obicei sărace în fibre, proteine și micronutrienți. Astfel, acestea oferă în principal calorii goale.
Nu vă temeți de cafea
În ciuda unor controverse legate de aceasta, cafeaua este plină de beneficii pentru sănătate.
Este bogat în antioxidanți, iar unele studii au legat aportul de cafea de longevitate și un risc redus de diabet de tip 2, boli Parkinson și Alzheimer și numeroase alte boli (16, 17, 18, 19).
Cea mai benefică cantitate de aport pare a fi 3-4 cani pe zi, deși persoanele însărcinate ar trebui să o limiteze sau să o evite complet, deoarece a fost legată de greutatea redusă la naștere (18).
Cu toate acestea, cel mai bine este să consumați cafea și orice produse pe bază de cofeină cu moderare. Aportul excesiv de cofeină poate duce la probleme de sănătate, precum insomnia și palpitațiile inimii. Pentru a savura cafeaua într-un mod sigur și sănătos, mențineți aportul la mai puțin de 4 căni pe zi și evitați aditivii cu conținut ridicat de calorii și conținut ridicat de zahăr, cum ar fi cremă îndulcită.