Îmbunătățirea sănătății

O alimentație bună este una dintre cheile unei vieți sănătoase. Vă puteți îmbunătăți sănătatea menținând o dietă echilibrată. Ar trebui să mănânci alimente care conțin vitamine și minerale. Aceasta include fructe, legume, cereale integrale, lactate și o sursă de proteine.
Puneți-vă următoarele întrebări. Dacă răspundeți da oricăruia dintre ei, discutați cu medicul dumneavoastră despre sănătatea dumneavoastră. Poate fi necesar să vă îmbunătățiți obiceiurile alimentare pentru o nutriție mai bună:
- Aveți o problemă de sănătate sau un factor de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau colesterolul ridicat?
Ți-a spus medicul că îți poți îmbunătăți starea cu o nutriție mai bună?
Diabetul, cancerul, bolile de inimă sau osteoporoza circulă în familia ta?
Ești supraponderal?
Aveți întrebări despre ce alimente ar trebui să consumați sau dacă ar trebui să luați vitamine?
Mănânci multe mâncăruri procesate și fast-food?
Crezi că ai beneficia de a vedea un dietetician înregistrat sau cineva specializat în consiliere nutrițională?
Calea către o sănătate îmbunătățită
Poate fi greu să-ți schimbi obiceiurile alimentare. Vă ajută să vă concentrați asupra micilor schimbări. Modificarea dietei poate fi benefică și dacă aveți boli care pot fi agravate de lucrurile pe care le mâncați sau beți. Simptomele cauzate de afecțiuni precum boala renală, intoleranța la lactoză și boala celiacă pot beneficia de toate modificările dietei. Mai jos sunt sugestii pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate. Asigurați-vă că rămâneți în legătură cu medicul dumneavoastră, astfel încât acesta să știe cum mergeți.
Găsiți punctele tari și punctele slabe din dieta curentă. Mâncați 4-5 căni de fructe și legume în fiecare zi? Ai suficient calciu? Mâncați cereale integrale, alimente bogate în fibre? Dacă da, sunteți pe drumul cel bun! Ține-o așa. Dacă nu, adăugați mai multe dintre aceste alimente în dieta zilnică.
Țineți evidența consumului de alimente, notând ceea ce mâncați și beți în fiecare zi. Această înregistrare vă va ajuta să vă evaluați dieta. Veți vedea dacă trebuie să mâncați mai mult sau mai puțin din anumite grupuri de alimente.
Gândiți-vă să cereți ajutor unui dietetician. El sau ea vă poate ajuta să urmați o dietă specială, mai ales dacă aveți o problemă de sănătate.
Aproape toată lumea poate beneficia de reducerea grăsimilor nesănătoase. Dacă în prezent mâncați multe grăsimi, angajați-vă să reduceți și să vă schimbați obiceiurile. Grăsimile nesănătoase includ lucruri precum: carne închisă de pui; piele de pasăre; bucăți grase de porc, carne de vită și miel; și alimente lactate bogate în grăsimi (lapte integral, unt, brânzeturi). Modalitățile de reducere a grăsimilor nesănătoase includ:
Coaceți, coaceți sau fierbeți carnea în loc să o prăjiți. Îndepărtați pielea înainte de a găti pui sau curcan. Mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână.
Reduceți grăsimea suplimentară. Aceasta include untul pe pâine, smântâna pe cartofii coapte și sosurile de salată. Utilizați versiuni cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi ale acestor alimente.
Mâncați multe fructe și legume împreună cu mesele și ca gustări.
Citiți etichetele nutriționale de pe alimente înainte de a le cumpăra. Dacă aveți nevoie de ajutor cu etichetele, adresați-vă medicului dumneavoastră sau dieteticianului.
Când mâncați afară, fiți conștienți de grăsimile ascunse și de porțiunile mai mari.
A rămâne hidratat este important pentru o sănătate bună. Bea băuturi cu conținut scăzut de calorii sau cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi apă sau ceai. Băuturile îndulcite adaugă mult zahăr și calorii în dieta ta. Aceasta include suc de fructe, sifon, băuturi sportive și energizante, lapte îndulcit sau aromatizat și ceai cu gheață îndulcit.
Lucruri de luat în considerare
Alimentația echilibrată și exercițiile fizice regulate sunt bune pentru sănătatea dumneavoastră. Aceste obiceiuri vă pot ajuta să pierdeți sau să vă mențineți în greutate. Încercați să stabiliți obiective realiste. S-ar putea să facă unele dintre micile modificări ale dietei enumerate mai sus sau să meargă zilnic.
Medicii și dieteticienii sugerează ca obiceiurile alimentare sănătoase să facă parte din viața de zi cu zi, mai degrabă decât să urmeze dietele moft. Sfaturile nutriționale și dietele din diferite surse pot fi înșelătoare. Rețineți sfaturile de mai jos și consultați întotdeauna mai întâi medicul dumneavoastră.